fredag 4 februari 2011

Sur Gotlandlandslimpa


Surdegen
1 dl surdegsgrund
200 gram vatten
150 gram vetemjöl special

låt stå 6-10 timmar varmt

Bortgörningen
20 gram jäst
15 gram salt
1 dl sirap
0,5 msk farinsocker
2 msk pomerans
1 msk fänkål
5 dl vatten
800 gram rågsikt

Blanda allt. Låt vila 30 min. Häll i oljad bunke. Vik in till mitten. vila 30 min. Upprepa vikningen 3 gånger med 30 minuters vila mellan vikningarna. Efter sista vikningen får degen vila 1 timme.

Dela degen i två delar och lägg i smorda brödformar. Jäs en timme. Slå under tiden på ugnen på 250 grader. Strö mjöl över bröden. Sätt in formarna, dra ner värmen till 225 grader och grädda 45 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar