söndag 31 oktober 2010

Aprikos och Valnötsdinkel


Detta bröd är näst intill perfekt. Med valnötter utsökt som ostmacka, utan nötter med linfrön och solrosfrön det perfekta brödet till leverpastej. Förutom att det är mycket gott är det för att vara bröd ganska nyttigt med både surdeg och fullkorn. Vems recept är det? Mitt.

 2 msk surdegsgrund
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

 
Blanda ihop surdegen i tex en glasburk, lägg på ett lock utan att skruva på och låt stå i rumsvärme ca 8 timmar. När surdegen ser ut som på den högra bilden är den klar.

Surdegen
10 gram salt
4 gram jäst
2-3 msk aprikosmarmelad
1-2 dl välnötter eller frön
150 gram fullkornsdinkel
300 gram vetemjöl special


Blanda ihop och lägg i oljad och övertäckt bunke eller låda. Låt stå 45 minuter. Sträck och vik runt om och låt stå i 45 minuter tills du sträcker och viker på nytt. Om det behövs kan du olja in lådan igen så att degen inte fastnar. När du sträckt och vikt degen 3 gånger, med 45 minuter mellan varje omgång, får den jäsa i upp till 2 timmar.


Vik ihop degen till en limpa och lägg den med skarven neråt i en väl mjölad jäskorg. Låt ligga minst en halvtimme, tills den ser färdigjäst ut. Stjälp upp degen på brödspade, skarven uppåt alltså. Skjutsa in i 250 grader varm ugn på baksten eller plåt. Dra ner värmen till 225 grader och grädda i 35 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar