onsdag 27 oktober 2010

6-timmarsbullar

Det är intressant att laborera med olika jäsningstider så att man hittar bröd som passar att baka vid olika tillfällen. Idag skulle jag lämna hemmet vid 17-tiden för att åka och träna, äta och sedan gå till jobbet. På jobbet vid 22-tiden är det lugnt och perfekt att baka ut ett bröd. Så, jag rörde ihop nedanstående ingredienser vid 16:30, sträckte och vek vid 17:00 och låt det följa med i en låda i träningsväskan. Väl på jobbet bakar jag ut och gräddar det. Fint att fika sedan vid midnatt.

4 gram Jäst
3 dl kallt vatten
2 msk surdegsgrund
2 dl russin, solrosfrön och linfrön, eller liknande
9 gram salt
1 msk honung
390 gram vetemjöl special


Så här ser de ut innan sista vilan och gräddningen

Blanda ihop allt och låt vila en stund. Sträck och vik några gånger runt om. Låt jäsa i låda eller övertäckt bunke i 5 timmar. Dra ut degen till en rektangel på mjölat bakbord och vik ihop till en rulle. Skär i lämpligt stora bitar, lägg över en handduk och låt vila 1 timme, eller längre beroende på temperatur i rummet osv. Under tiden sätter du ugnen på 250 grader. Sätt in bröden i ugnen och grädda ungefär 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar