Det är intressant att laborera med olika jäsningstider så att man hittar bröd som passar att baka vid olika tillfällen. Idag skulle jag lämna hemmet vid 17-tiden för att åka och träna, äta och sedan gå till jobbet. På jobbet vid 22-tiden är det lugnt och perfekt att baka ut ett bröd. Så, jag rörde ihop nedanstående ingredienser vid 16:30, sträckte och vek vid 17:00 och låt det följa med i en låda i träningsväskan. Väl på jobbet bakar jag ut och gräddar det. Fint att fika sedan vid midnatt.
4 gram Jäst
3 dl kallt vatten
2 msk surdegsgrund
2 dl russin, solrosfrön och linfrön, eller liknande
9 gram salt
1 msk honung
390 gram vetemjöl special
Så här ser de ut innan sista vilan och gräddningen |
Blanda ihop allt och låt vila en stund. Sträck och vik några gånger runt om. Låt jäsa i låda eller övertäckt bunke i 5 timmar. Dra ut degen till en rektangel på mjölat bakbord och vik ihop till en rulle. Skär i lämpligt stora bitar, lägg över en handduk och låt vila 1 timme, eller längre beroende på temperatur i rummet osv. Under tiden sätter du ugnen på 250 grader. Sätt in bröden i ugnen och grädda ungefär 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar