måndag 15 november 2010

Kåldolmar

Man är ju inte bortskämd med hemmagjorda kåldolmar. Mormor gör fina exemplar men med hundra mil emellan och hennes ökande skröplighet i åtanke är det bara att lära sig att göra egna. Alla kan ju naturligtvis rulla in lite kött i ett kålblad, men långt ifrån alla kan skapa sådana smaskiga gyllenbruna delikatesser som de som skiner på bilden här nedanför. Och vilket humbug att kåldolmar kommer från Turkiet. Inget i Turkiet smakar så här genomgripande svenskt. Möjligtvis kommer vindolmar från Turkiet, men vindolmar är inget vidare.


1 liten korv risgrynsgröt
0,5 dl ströbröd
2 finhackade gula lökar
1.5 tsk salt
vit- och svartpeppar
0,5 kg blandfärs
1 stort vitkålshuvud
Smör
Mörk sirap 

Till såsen: 
 Resterna från pannan eller ugnsformen
Grädde
Soja
Buljongtärning eller fond
Svartvinbärsgelé
Mjöl 



Fräs löken utan att den får färg. Blanda samman allt utom vitkål, smör och sirap. Låt stå.


Sjud vitkålshuvudet en stund i lättsaltat vatten. Ta upp och låt svalna. Ta loss ett blad i taget och skär bort den tjockaste delen. Lägg på en klick färs, vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med snöre eller tandpetare.


Lägg dolmarna i en järnpanna eller ugnsform. Smält lite smör i en kastrulloch häll i en liten skvätt sirap. Pensla dolmarna med smör- och sirapsblandningen och strö över lite salt. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 30-35 min. Ta upp dolmarna och vispa ur pannan med lite vatten, sila och gör sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar