lördag 30 oktober 2010

Mitt ljusa surdegsbröd

Jag är kontrollbesatt och då är det en stor utmaning att sätta igång ett surdegsbröd utan recept. En 15 timmar lång ovisshet innan brödet till slut får smakas och utvärderas. Häromdagen gjorde jag just detta och resultatet blev med undantag från estetiken på det färdiga brödet perfekt.


2 msk surdegsgrund
1 dl ljummet vatten
1 dl vetemjöl special

Blanda ihop och låt stå 6-10 timmar, tills surdegen är bubblande och har lyft sig.

Surdegen
2,5 dl ljummet vatten
350 gram vetemjöl special
7 gram salt

Blanda ingredienserna i en bunke, inte saltet. Arbeta successivt i mjölet. Låt stå 20 minuter. Rör sedan i saltet. Ta upp på mjölat bakbord och knåda till spänstig deg. Lägg i oljad bunke och låt jäsa i typ 5 timmar.



Vik ihop degen och lägg med skarven ner i en mjölad jäskorg, låt vila i typ 2 timmar tills den verkar färdigjäst. 


Häll upp på baklåtspapper, nu med skarven uppåt alltså. Skjutsa in i 250 grader varm ugn, grädda 30 min. 
 
Denna flöt ut lite på grund av för lös deg. Så, inte för lös deg nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar