tisdag 31 maj 2011

Surt bröd för nattbak

Detta bröd chansade jag ihop, och det blev i princip perfekt. Lite degigt som vanligt men här följer receptet med det jag ska förbättra till nästa gång.

1 dl surdegsgrund
3 dl vatten
100 gram rågmjöl
200 gram vetemjöl special
2 msk 4-kornskross

Rör ihop och ställ övertäckt i kylen ca ett dygn. Förslagsis på aftonen, och börja baka aftonen därpå så har jag något som håller mig vaken under natten.

9 gram salt
1 msk honung
Vetemjöl special, så mycket så degen blir smidig. Gissningsvis ca 100 gram.

Knåda degen smidig. Låt jäsa 3-5 timmar. Forma till limpa eller lägg i oljad brödform. Låt jäsa 1-3 h. Sammanlagt ca 6-7 timmar. Sätt in i het ugn, typ 250 grader, dra ner till 200 och grädda i 40 min. Ta ut ur eventuell form och grädda 5 min till. Detta bör bli smaragd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar