Potatispannkaka är bland det godaste som finns. Ingen annan än mormor gör den perfekt, men efter otaliga försök har jag lyckats få till en nästan identisk variant. Mycket handlar om storlek på ugn och typ av potatis, men med tiden lär man sig att hantera variationerna. Här följer mitt recept för 2-3 personer.
300 gram rimmat sidfläsk 6 medelstora potatisar
2 ägg
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader. Tärna fläsk och sprid ut i smord ugnsform. Förgrädda fläsket i 5 minuter. Skala och riv potatis på potatisrivjärn, ska bli som mos. Häll bort överflödig vätska. Knäck 2 ägg i en bunke, rör ihop med en skvätt av mjölken, mjöl, sirap och salt till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Häll smeten över fläsket och grädda i ca 55 minuter till pannkakan fått ordentligt med färg. Låt svalna en stund. Ät med lingon och en klick smör. Drick mjölk till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar